Het eiland Thassos en het dorp Theologos

GR Thassos.PNGThassos is het noordelijkste Griekse eiland en ligt ten oosten van Thessaloniki onder de kust.

Als je het eiland helemaal rond rijdt is het zo’n negentig kilometer. Vanaf de rondweg eindigen alle weggetjes in de bergen. Er zijn veel prachtige baaitjes en stranden, het zeewater is schoon en je kunt er goed snorkelen. Er zijn plaatsen met auto/brommerverhuur, Potós is voor Theológos het dichtst bij.

Archeologische vondsten vind je o.a. in Alikí en in de hoofdstad, die ook Thassos heet of ook wel Liménas.

Theológos ligt tien kilometer van de zuidelijke kust, met veel zandstranden en ander vertier. Voorbij Theológos lopen ezelpaden en voetpaden de bergen in en er zijn schitterende wandelroutes uitgezet.

Het is een oud, mooi en vrij groot dorp. Toeristen komen er alleen in het seizoen overdag en ’s avonds om te eten. Hotels of souvenirwinkels zijn er gelukkig niet. Het dorp heeft een bakker, een paar supermarktjes, een paar goeie restaurants en de onmisbare café’s. Er is een plaatselijk folkloristisch museum en een schoenmaker, waar je terecht kunt voor handgemaakte sandalen en slippers.

Het is een lintdorp op de helling en onder ons huis loop je zo omlaag naar een bergbeek, waar je heerlijk kunt poedelen, klauteren of op enorme rotsen kunt zonnen.